Grönt e skönt :))))

Fram tills jag var ca 24-25 var jag fullständigt ointresserad av växter. Jag hade några i plast (!!!!) från Ikea, och ibland hade jag någon sorglig orkidé som jag fått i present och som inte ville överleva min "ömma" vård. Jag mördade t o m kaktusar.


Jag fick dock dille på pelargoner efter att ha fått några sticklingar av Måns mamma, och efter att ha lyckats övervintra, beskära, och föröka dem blev jag mer och mer intresserad. Efter att Malin bjöd in mig till gruppen Växtgäris på Facebook för några månader sedan har intresset nästan blivit ohälsosamt. I Växtgäris är bara tjejer och icke-binära välkomna och stämningen är bland det finaste jag varit med om! Folk är så snälla, omtänksamma och hjälpsamma att jag kan börja grina bara av att tänka på't. :') Jag har själv fått hjälp och tips om ohyra flera gånger (ohyra = min skräck. "Ullöss" har samma klang som "Voldemort" i detta hem). 

Här är några av mina favoriter. Jag pysslar med dem varje dag: sprayar, duschar, vänder krukor, tar bort torra blad, pratar med dem, klappar dem... ok, jag behöver spärras in. 

Vardagsrumsfönstret var med här nyss, men skit samma: det innehåller, från vänster: calathea musaica, en silverranka, två elefantöron, en radiatorört och en monsterastickling från min stora moderplanta. En stickling av gullranka i ampeln och till höger om fönstret står min ljuva calathea medallion.
Till vänster har vi monsteramamman och till höger min nya bebi!!
En Philodendron Xanadu. <333 Min mamma gav oss den för att vi har haft det så tufft det senaste.
😍🌱
Sexy silverranka. Längtar tills den blir frodig och stor så att jag kan ha den i en ampel.
Finns det några vackrare blad än de som sitter på calathea musaica? Nä, jag tror inte det.
Mitt näst största elefantöra fick slängas pga. fucking ullöss. Sorg. Inskaffade därför det lilla till vänster, och det till höger är en stickling från plantan som fick slängas. Radiatorörten, den randiga växten, är så fin och glittrar lite i silver.
Min gladaste gullranka! Den ska nog få klättra på väggen istället, den håller nämligen på att äta upp bokhyllan.
I kontoret/gästrummet vetter fönstret åt söder, vilket gör att det blir som ett brännande förstoringsglas. Här trivs nästan bara kaktusar. Paraplyaralian till vänster är jag inte så förtjust i, men kaktusarna är så fina! Särskilt den stora Euphorbian som Måns mamma gav mig i krya-på-dig-present. ❤
Mitt livs största växtkärlek: fiolfikusen Eva! Vi köpte den på Blomsterlandet i januari, när de hade 50% på alla gröna växter. Fair deal ändå med tanke på hur dyra inomhusträd är. Tyvärr var det smittat med ullöss, som spridde sig till fler av våra växter. :((( Det tog mig en hel dag att sanera växter, krukor, fönster, fönsterbrädor och väggar.
En maranta aka Moses stentavlor. Det är en sådan rar och charmig växt. På morgonen hänger bladen ibland som om växten är halvdöd, och samma kväll kan de stå spikrakt uppåt i givakt. Coolt!
I köksfönstret står en ficus moclame, citronfikus, som jag fick av Maja för några år sedan, en halvdöd suckulent, en stickling från mitt stora elefantöra, gullrankasticklingar och en forellbegonia. I ampeln hänger en crassula/paradisträd. Det var det om det! 🌱

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0