Vi får inte ge upp.

I söndags när vi begav oss till vallokalen, Mård och jag, hade jag fortfarande inte bestämt vad jag skulle rösta på i riksdagsvalet. Miljöpartiet, som ju är mitt hjärtas parti, kändes egentligen självklart, men i båset bestämde jag mig för att taktikrösta på F! för att försöka förhindra att SD skulle få en vågmästarroll. 

Det var med vemod vi följde valet på TV hemma hos Anton och Petra senare på kvällen. När de preliminära VALU-siffrorna visades fladdrade det till i min mage: 4% till F! Det kändes för nära gränsen, och för nära gränsen var det. Samtidigt fick SD så många röster att de blev Sveriges tredje största parti. Plötsligt kändes det mesta hopplöst. Inte ens regeringsbytet och den nya statsministern som vi hade hejat och hoppats på gjorde oss riktigt glada. 

Det gör mig otroligt ledsen att så många svenskar lägger sin värdefulla röst på ett rastisiskt parti. För rasistiskt, det är SD. Utan tvekan. Men vi får inte glömma att alla som röstar på SD faktiskt inte är rasister. Det är så lätt att bli arg och känna ett svart blint hat mot de som har röstat på Jimmie och resten av järnrörsgänget, men att hata, plocka bort vänner som röstat på SD från Facebook (vilket jag själv gjorde förra valet) och skrika så högt att SD inte kan tala på sina torgmöten funkar inte. Tro mig, min impuls är att göra samma sak. Men såhär har vi gjort i fyra år nu, och se vad det har lett till: SD är det här valets enda riktiga vinnare. Därför är det viktigt att vi är öppna och tar diskussionen istället för att klicka "Ta bort vän" på Facebook. Vi måste argumentera rationellt och lugnt utan att kalla den andra "rasist" eller "idiot". Det är inte så vi enar vårt splittrade land. Det är inte så vi får folk att öppna ögonen och hjärtat och ändra sig.

Nu, efter några dagars betänketid, är jag i alla fall glad för att Reinfeldt avgår och lämnar plats för svetsaren Stefan Löfven, som själv är uppväxt i och brinner för arbetarklassen. Jag har så svårt att förstå hur folk kan välja att rösta för sin egen ekonomis skull istället för att se till de som har det allra sämst och svårast. Moderaterna försökte för fan vinna röster på att "en röst på MP innebär att Thailandsresan blir 2200 kr dyrare". Skit i miljön och tänk på din plånbok, med andra ord. Där kan man tala om ren egoism, och det är något som Sverige inte behöver mer av. 

Kommentarer
Postat av: Memman

Tummen upp!!

2014-09-17 @ 21:17:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0